Wat is SPES? - SPESWEB_2019_Februari

Ga naar de inhoud    
vermoeidheid

    kortademigheid

    hartkloppingen

    

SPES  is een korte, krachtige naam voor "Symptomatische Pectus Excavatum bij Senioren, ofwel klachten (symptomen) bij mensen ouder dan 50 jaar met een trechterborst. Deze aangeboren afwijking van de borstkas kan de oorzaak zijn van soms ernstige klachten bij ouderen zoals chronische vermoeidheid, kortademigheid, hartritmestoornissen en pijn op de borst. Dit komt omdat het onderste deel van het borstbeen als een wig naar binnen is gebogen en drukt op de rechter hartboezem en de rechter hartkamer.
Pectus excavatum is een aangeboren afwijking. Het komt minimaal bij 1 op de 1000 geboortes voor, meestal bij jongetjes (85%) en vaak bij 2 of meer familieleden (erfelijke aandoening). Kinderen met een trechterborst hebben soms ook lichamelijke klachten zoals kortademigheid en gebrek aan energie.  Vaker is hun probleem dat ze het lelijk vinden, wat een deuk in hun zelfvertrouwen kan geven.  Daarom worden ze soms geopereerd.
Dat ouderen vaker klachten krijgen komt door de inzakking van de wervelkolom met de leeftijd, wat op zich normaal is, en de verkalking van het ribkraakbeen.  Dit verkleint de ruimte tussen hart en borstbeen.
Omdat zo weinig bekend is over de ziekte, weet men niet hoeveel 50 plussers er aan lijden. Men zou de volgende schatting kunnen maken. Een kwart van de 16 miljoen Nederlanders is "senior", ouder dan 50 jaar . In deze groep bevinden zich dus minstens 4000 personen met een trechterborst. Indien de helft van deze personen een symptomatische pectus excavatum heeft, dan zijn er in Nederland minstens 1000-2000 niet herkende 50+ patiënten.  En die worden waarschijnlijk niet goed behandeld omdat artsen niet bekend zijn met dit ziektebeeld.

Rontgenfoto

Naar binnen gebogen
borstbeen op
op Röntgenfoto

    

         Dit scherm en het scherm "Klachten" zijn geschreven
        voor niet medisch geschoolde personen.
         
         De informatie in de overige schermen is vooral voor artsen
         en andere medisch geschoolde bezoekers van deze website

Terug naar de inhoud