NUSS operatie - SPESWEB_2019_Februari

Ga naar de inhoud

De ingreep volgens NUSS is niet geschikt voor de 50+ patiënt

De operatie volgens de NUSS PROCEDURE wordt uitgevoerd in verschillende Nederlandse algemene en academische ziekenhuizen.
Raadpleeg de onafhankelijke website Pectus Excavatum Nederland  
Deze z.g. Minimally Invasive Technique maakt gebruik van de elasticiteit van het ribkraakbeen bij kinderen en jonge volwassenen.
Er is beiderzijds slechts een kleine incisie nodig voor het inbrengen van een thoracoscoop. Op deze wijze kan onder visuele controle een metalen stang  ingebracht worden.
Deze stang wordt tijdens de operatie op maat voorgebogen en wordt na het inbrengen 180o gedraaid.  Hierdoor wordt de borstkas letterlijk vanuit de binnenkant uitgedeukt.    

De metalen stang wordt pas na  2 tot 4 jaar verwijderd. De borstkas moet dan in staat zijn zelf de nieuwe vorm te behouden. Het risico op terugzakken van het borstbeen na verwijdering van de stang is bij een volwassene veel groter dan bij een jongere patiënt.  Ook zijn er beduidend meer complicaties.
Vanwege de toenemende brosheid en verdikking van het ribkraakbeen komen 50+ patiënten zeker niet in aanmerking voor deze ingreep.


Terug naar de inhoud