KLACHTEN - SPESWEB_2019_Februari

Ga naar de inhoud

De meest ernstige klacht bij ouderen met symptomatische pectus excavatum is chronische vermoeidheid en kortademigheid bij inspanning.
SPES-patiënten moeten soms alle zeilen bij zetten om voldoende lucht te krijgen: door de mond ademen en maximaal gebruik maken van de buikademhaling.
Men heeft dat vaak eigenlijk al jaren, ook in de jeugd, maar het is geleidelijk erger geworden en pas op oudere leeftijd een probleem gaan geven.

Verder heeft men last van hartbonzen, een onregelmatige hartslag , veroorzaakt door het duwen van het borstbeen tegen het hart, waardoor het geprikkeld wordt. Een klacht die meestal niet ernstig is maar wel beangstigend. Dit is niet levensbedreigend, maar heel onaangenaam en het vermindert het uithoudingsvermogen.

Andere soms vermelde klachten zijn pijn op de borst en luchtweginfecties. Typerend is dat de verschijnselen afhankelijk zijn van de houding.  Ze ontstaan en nemen toe bij een lichaamshouding die verkleining van de ruimte in de borstkas veroorzaakt, zoals bukken of naar beneden kijken bij het lopen. De klachten nemen af bij een borstkasverruimende houding zoals rechtop zitten en lopen met opgeheven hoofd en rechte schouders.


frequentie van de klachten in het Atrium MC

     vermoeidheid
     conditieverlies  74%

   kortademigheid
   ernstig  60%
   matig   89%

    pijn op de borst  31%           hartkloppingen 36%

          houdingsafhankelijke klachten

Terug naar de inhoud